Proč jsme se rozhodli pro pasivní dřevostavbu s DOMY ATREA?

Novinky

Pavel a Michaela se při rozhodování o podobě svého nového bydlení jednoznačně shodli na tom, že jejich budoucí dům bude dřevostavba. To, že se nakonec rozhodli pro pasivní dřevostavbu, bylo dílem náhody. Díky cenným radám jejich známého, který sám v pasivním domě žije, se seznámili s výhodami energeticky úsporných staveb. Možná by dnes bydleli v úplně jiném domě.

Cesta k pasivnímu domu
Rozhodnutí postavit pasivní dům ale nebylo okamžité. Prošli si procesem návštěv vzorových domů, konzultací s odborníky i majiteli těchto domů. Finální rozhodnutí přišlo po dvou měsících. Na základě těchto informací získali doporučení na architekta a projektanta s odbornými zkušenostmi v oblasti pasivních dřevostaveb. Při výběru kladli důraz na historii společnosti, reference, dokončené projekty, zákaznický přístup, komunikaci, použité materiály a jejich ekologickou stopu. Ačkoliv bylo výběrové řízení náročné, zpětně se ukázalo jako velmi přínosné.

U nás v  DOMY ATREA jsme jim představili vlastní certifikované stavební a technologické řešení pro pasivní dřevostavby, které zahrnovalo i moderní vzduchotechnické zařízení.

Výběr pozemku a návrh domu

Pozemek, na kterém dům stojí, vlastnili delší dobu a jeho vhodnost pro energeticky úspornou stavbu nebyla původně prioritou. Hlavním důvodem pro stavbu nového rodinného domu byla touha po vyšším komfortu bydlení, který takové bydlení poskytuje, jak v interiéru, tak exteriéru.

Návrh domu byl výsledkem intenzivní diskuse, přičemž na jeho přípravě se podílela především Michaela. Finální projekt byl výsledkem společného úsilí. Důkladná příprava a investice do návrhu se ukázaly jako klíčové, neboť minimalizovaly problémy při realizaci.

Život v pasivním domě

Do nového domu se nastěhovali na jaře roku 2018, těsně před svatbou. První dojmy byly plné nadšení a radosti ze začátku v krásném prostoru, který se stal jejich domovem.


V domě mají instalováno tepelné čerpadlo a kompaktní větrací jednotku. Roční spotřeba elektřiny, která zahrnuje vytápění a všechny ostatní spotřebiče, činí přibližně 9 MWh. V současné době připravují instalaci fotovoltaické elektrárny o kapacitě 10 kWp s bateriovým úložištěm, což ještě zvýší energetickou soběstačnost jejich domova.
Díky kvalitní izolaci a inteligentnímu systému vytápění a větrání zůstává komfortní klima v domě stabilní a příjemné po celý rok.


,,Spolupráce s architektem a projektantem z DOMY ATREA byla velmi pozitivní a výsledkem je kvalitní a energeticky úsporný dům, který poskytuje vysoký životní komfort.” dodávají spokojení majitelé.